27 Mayıs 2013 Pazartesi

La Fiesta de Santa Marta de Ribarteme.







Blogumuz yavaş yavaş gezi bloguna evrilme yolunda ilerliyor. Akşam kütüphane nöbetinde ya da sabah bebek nöbetinde okuduğum gezi dergileri, gezi blogları, gazetelerin gezi tavsiyeleri sanırım uzun süredir seyahat etmemenin bir yan etkisi.

Yine bir sabah internet gezintisi sırasında skyscanner’da ilginç festivaller ile ilgili bir yazı okudum, her yıl resimlerini görüp ne olduğuna bakmadığım İspanyol ölümün kıyısında festivalini de orada görünce az biraz bilgilenelim bari deyip okuduk kızımla. İki yıl önce ölümden dönen biri olarak beni bayağı etkilediğini söylemeliyim. Hayatta kaldığımız için şükretmenin İspanyolcası. Aşağıda okuduklarımızdan bir derleme bulabilirsiniz. İyi okumalar.

Geçtiğimiz yılarda hiç ölüme yakın bir deneyimden kurtulmayı başardınız mı? O zaman, Tebrikler, La Fiesta de Santa Marta de Ribarteme festivalinde bir tabuta konup Las Nieves sokaklarında geçit töreni yapma ayrıcalığı kazandınız!


Her yıl 29 Temmuz'da İspanya'nın Las Nieves kentinde yapılan festivalde tuhaf karşılanabilecek ama son derece ilgi çekici ritüeller uygulanıyor.

Ölüme yakın bir deneyim yaşayan şanslı insanlar, hayatta kalanların azizesi Marta de Ribarteme'ye saygılarını ve sevgilerini tabut içinde kilisenin çevresinde dolaşarak sunuyorlar. Bu esnada cenaze müzikleri de festival katılımcılarına eşlik ediyor.

Tahmin edebileceğiniz gibi bu eşsiz etkinlik muazzam bir kalabalıkla gerçekleşiyor, festival günü Las Nieves sokakları binlerce inanan ve seyirciyle dolup taşıyor.

Saat on civarı ölümden dönmüş şanslıları taşıyan tabutlar duruma uygun şekilde resmi giyinmiş akrabaların sırtında kiliseye gelir. Ailesi olmayan insanlar da ölüm seremonisine katılabilir ancak onlar tabutlarını kendileri taşımak zorundalar.

Özel ayin öğle civarı başlar ve kalabalığın duyabilmesi için hoparlörlerle klise dışına yayın yapılır.Ayin bittiğinde kilise çanı çalmaya başlar ve içinde ölümden dönmüş şanslılar olan tabutlar şehir mezarlığına kadar taşınır, dönüşte kilisenin etrafında bir kaç tur atmak için geri getirilir.


Santa Marta de Ribarteme’nin büyük heykeli kiliseden çıkarılır ve tabutlarla birlikte geçit törenindeyken halk: “Bakire Santa Marta, Kuzeyin yıldızı, sana ölümü görenleri getirdik” diye şarkı söyler.

Festivalin ürkütücü tabut taşıma bölümü bittikten sonra ölümden dönenler insanlara sıradışı ölümün kıyısında deneyimlerini anlatmaya başlar. Ve sonrasında herkes geceyarısına kadar dans edip yaşamı kutlar.

İşte böyle bir şey yaşamın kıyısında festivali yaşadığınıza şükretmek için enteresan bir deneyim.

İspanya’ya nasıl gideceğim diye düşünmenize gerek yok benden size bir dost tavsiyesi, Action Travel ile görüşün derim IATA üyesi tüm havayollarından bilet alabileceğiniz Ankaralı firmaya benim selamımla gidin, beş dakikada istediğiniz havayolundan istediğiniz tarihte bilet bulabilirsiniz. Skyscanner.com, Kayak.com falan halt etmiş en hızlı hizmet burada.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder