17 Ocak 2014 Cuma

Kıyafetlerimizdeki minik canavarlar!





Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde, buradan çok da uzak olmayan bir ülkede, dev fabrikalardaki işçiler geceli gündüzlü çalışır, çocuklara giysiler yaparmış. Bu fabrikanın işçileri, yaptıkları kıyafetlerin içine tehlikeli kimyasallar koymaya zorlanırmış. Bu kimyasalların bir adı da varmış: Minik Canavarlar!
Aradan çok zaman geçmeden minik canavarlar fabrikalardan kaçmaya başlamış. Fabrikalardaki borulardan yüzerek dışarı, dünyaya çıkmışlar. Bazıları o kadar hızlı yüzmüş ki, Kuzey Kutbu’na bile ulaşmışlar!
Daha da korkuncu, bu minik canavarlardan bazıları çocukların ayakkabılarına, eteklerine, kazaklarına saklanmış. Hem de dünyanın her yerinde!

Canavarlar minikmiş ama yarattıkları sorunlar dev gibiymiş. Zehirli oldukları için erkek balıkları dişi balıklara bile dönüştürebiliyorlarmış!
Bu sorun, herkesin sorunu olmuş.
Çünkü fabrika işçilerinin çocuklarından tut da, o kıyafetleri bambaşka diyarlara taşıyan tüccarların çocuklarına kadar tüm dünya çocukları etkilenmeye başlamış.

Kıyafet ucuzmuş, pahalıymış, zehirli minik canavarlar için hiç farketmiyormuş. Burberry adındaki markanın pahalı kıyafetlerinde de, Primark adındaki markanın ucuz kıyafetlerinde de saklanabiliyorlarmış.
Bunu duyan anneler ve babalar, “Bu bir masal değil, bu bir kabus!” diyerek iç çekmeye başlamışlar. Çocuklarının kıyafetlerindeki zehirli minik canavarlardan çok korkmuşlar.
Fakat korkmak sorunu çözmüyormuş.
Cesaretlerini toplamış ve bir araya gelmişler. Bu giysilerin kumaşlarını üreten fabrikalardan ve tüccarlardan zehirli minik canavarları sonsuza dek yok etmelerini istemişler.

Sadece iki yıl içinde 18 büyük tüccar, işin çığırından çıktığını kabul etmiş. Annelere ve babalara, çocukların giysilerine ekledikleri minik zehirli canavarlardan kurtulacaklarına söz vermişler. Aralarında Zara, H&M and Levis’ isminde markalar da varmış.

Bu masal, henüz mutlu sona ulaşmadı.

Burberry, Adidas ve Disney gibi markalar hâlâ çocuklarımızın giysilerindeki zehirli kimyasal gerçeğini göz ardı ediyor. “Minik canavarlar” dediğimiz bu kimyasallar, dünya çocuklarının gardroplarında saklanıyor.


http://www.greenpeace.org/turkey/tr/harekete-gec/minik-canavarlar/


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder